RIZS SZARDELLÁS PARADICSOMMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fakanál, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, passzírozás, áttörés, préselés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 nagyobb paradicsom
2 db szardellafilé
35 dkg gömbölyű szemű rizs
20 dl víz
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ db piros chilipaprika
1 db leve citrom
1 evőkanál fehérborecet
1 dl fehér, száraz bor
1 fej hagyma
8 szem fekete olajbogyó
ízlés szerint só
ízlés szerint friss bazsalikomlevél
ízlés szerint friss majoránna

Elkészítés:

1. A rizst a sós vízben megfőzzük (13-15 perc).

2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a villával szétnyomkodott szardellafilét. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.

3. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kimagozott fekete olajbogyót, a felaprított chilit, a friss majoránna- és bazsalikomleveleket. Gyakran kevergetve 10 percig főzzük.

4. A rizst leszűrjük, és előmelegített tálba tesszük. Ráöntjük a mártást.