ARTICSÓKÁS PAELLA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, fokhagymaprés, kés, keverőtál, konyharuha, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, hámozás, párolás, pihentetés, pirítás, zúzás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg paella rizs
40 dkg darabolt konzerv articsókaszív
½ teáskanál sáfrány
40 dkg konzerv csicseriborsó
15 dkg főtt zöldbab
13 dl zöldségalaplé
2 evőkanál forró víz
3 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma
1 db kockára vágott cukkini
2 gerezd zúzott fokhagyma
¼ teáskanál cayenne-bors
20 dkg cikkekre vágott, hámozott paradicsom
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
1 db cikkekre vágott citrom

Elkészítés:

1. Kis tálba tesszük a sáfrányt a forró vízzel, és néhány percig állni hagyjuk.

2. Egy paella-serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a vöröshagymát és a cukkinit közepes lángon, 2-3 percig kevergetve pirítjuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát a Cayenne-borssal, a sáfránnyal és az áztatóvizével, folytonosan kevergetve, 1 percig pároljuk, majd a paradicsomcikkekkel, a csicseriborsóval és az articsókával további 2 percig kevergetjük.

3. Hozzáadjuk a közepes szemű paella-rizst, 1 percig kevergetjük, hogy minden szem fényes-olajos legyen. A forró alaplé nagy részét hozzáöntjük, felforraljuk, majd fedő nélkül 10 percig főzzük – közben ne keverjük meg, csak egyszer-kétszer rázogassuk a serpenyőt. A rizsbe beleszórjuk a 2 percig előfőzött zöldbabot, sózzuk, borsozzuk.

4. Megrázogatjuk a serpenyőt, és további 10-15 percig főzzük, hogy a rizs megpuhuljon. Ha a rizs túl hamar magába szívná a folyadékot, akkor hozzáöntünk még egy kevés alaplét, és megrázzuk a serpenyőt, hogy szétterüljön.

5. Amikor a rizs megpuhult, felszívta a folyadékot, és az illatán érezzük, hogy kezd pirulni, azonnal levesszük a tűzről, nehogy odaégjen. Letakarjuk tiszta konyharuhával vagy alufóliával, és 5 percig pihentetjük. A paellát a serpenyőben tálaljuk. Citromgerezdeket kínálunk hozzá az ízesítéshez.

Sört kínáljunk mellé.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.