NARANCSMÁRTÁS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: beforralás, forralás, préselés, reszelés, gyalulás

Adag: 1 adag (0.3 liter)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl frissen préselt/facsart narancslé
1 teáskanál reszelt narancshéj
3 evőkanál Grand Marnier likőr

vagy

3 evőkanál konyak

vagy

3 evőkanál Cointreau likőr
20 dkg hideg, kockára vágott vaj
2 és fél dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. Kis lábosban, kis lángon, a narancslevet a cukorral és a finomra reszelt narancshéjjal együtt felforraljuk, és állandóan kevergetve addig sűrítjük, amíg szirupossá válik.

2. A vajat, kis adagokban, a forrásban lévő folyadékhoz adjuk, addig keverjük, amíg a massza egészen sima lesz. A lábost levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az alkoholt. A mártást azonnal tálaljuk, vagy a tálalás előtt 30 percig melegen tartjuk (nem forrósítjuk).

Palacsintához kitűnő ez a rafinált mártás, de hasonlóképpen jó a fagylaltokhoz is.
Ha a mártás túlságosan lehűl, akkor megdermed, ha pedig túl forró, kicsapódnak a hozzávalói. Mindkét esetben langyossá kell tennünk. Ehhez némi narancslevet vagy vizet forralunk, hideg vajjal simára keverjük, majd lassan, folyamatosan kevergetve a hideg vagy a forró mártáshoz adjuk.