CSOKOLÁDÉS-NARANCSOS MUFFIN CSOKIS-NARANCSOS-MUFFIN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, muffin sütőforma, reszelő, sütő, szita, tűzhely
Eljárások: habverés, julienre vágás, kevert tészta kikeverése, muffin kiemelése a formából, muffinforma előkészítése sütéshez, reszelés, gyalulás, szitálás, törés, vízfürdő

Adag: 4 főre (12 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg durvára tört étcsokoládé
1 evőkanál reszelt narancshéj
3 evőkanál kakaópor
35 dkg liszt
7 dkg kockára vágott vaj
1 tasak sütőpor
3 evőkanál kristálycukor
2 db tojás
2 és fél dl tej
A mázhoz:
1 evőkanál Cointreau likőr
6 dkg kockára vágott vaj
20 dkg durvára tört étcsokoládé
Díszítéshez:
kevés narancshéj
Forma kikenéséhez:
kevés olaj

vagy

kevés olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük. Egy 12 részes muffinformát kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. A csokoládét és a vajat keverőtálban, vízfürdő fölött, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, majd a tálat levesszük a forró vizes fazékról, és félretesszük.

2. A lisztet, a sütőport és a kakaóport nagy tálba szitáljuk, belekeverjük a cukrot, majd mélyedést nyomunk a közepébe. A tojásokat a tejjel, a narancshéjjal egy tálban felverjük, a megolvadt csokoládéval együtt a lisztes mélyedésbe öntjük, és a tésztát fémkanállal addig keverjük, amíg összeáll. Nem kell túl sokáig kevergetni – maradhatnak benne csomók.

3. A masszát a muffinformákba kanalazzuk, úgy, hogy minden mélyedést csak a háromnegyedéig töltünk meg. A sütőben 20 percig sütjük, amíg az egyik sütemény közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta, és tisztán húzzuk ki belőle. A muffinokat 5 percig a formában pihentetjük. A muffinokat a formában tompa végű késsel óvatosan körbevágjuk. A kés segítségével óvatosan kiemeljük a formából, és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A mázhoz a csokoládét és a vajat keverőtálban vízfürdő fölött megolvasztjuk. Levesszük a tálat, a krémbe belekeverjük a Cointreau-t, hagyjuk langyosra hűlni. Rákenjük a muffinok tetejére, és tálalás előtt csíkokra vágott narancshéjjal díszítjük.

A tartalmas muffin különleges ízét az étcsokoládé és a Cointreau narancslikőr klasszikus kombinációjától kapja.