ADVENTI GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai robotgép, őzgerincforma, sütő
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, kikeverés, sütés, szitálás
Adag: 1 tortaforma
vagy
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A kétféle, megmosott mazsolát összekeverjük a szárított gyümölcsökkel, a citrom- és a narancshéjjal (összesen 13 dkg-ot használjunk vegyesen, a kétféle citrushéjtól aromásabb lesz), a mandulával. Meglocsoljuk brandyvel vagy narancslével.
2. A megszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel. (A fűszer mennyisége összesen egy teáskanálnyi legyen, legjobb a négyféle fűszerből egy „karácsonyi fűszerkeveréket” készíteni.) A barna cukrot habosra keverjük a vajjal, beletesszük a dzsemet, és tovább keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
3. A krémbe váltogatva belekeverjük a gyümölcsféléket és a lisztet, majd jól kidolgozzuk. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát vagy egy őzgerincformát két rétegben kibélelünk fóliával és zsírpapírral vagy barna csomagolópapírral. Belekanalazzuk a masszát, és közepes hőmérsékleten (180 °C) 30 percig sütjük, majd a hőfokot levéve (160 °C) további 150-180 percig, tűzpróbáig sütjük.