ADVENTI GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai robotgép, őzgerincforma, sütő
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, kikeverés, sütés, szitálás

Adag: 1 tortaforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg mazsola
30 dkg arany mazsola
13 dkg szárított narancshéj
13 dkg apróra vágott, hámozott mandula
½ csésze liszt
4 db tojás
25 dkg vaj
másfél csésze kristálycukor
2 és fél csésze liszt
2 evőkanál lekvár
¾ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szerecsendió
½ teáskanál fahéj
1 dl brandy

vagy

1 dl narancslé
1 teáskanál fahéj

vagy

1 teáskanál ánizs

vagy

1 teáskanál szegfűbors

vagy

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

1. A kétféle, megmosott mazsolát összekeverjük a szárított gyümölcsökkel, a citrom- és a narancshéjjal (összesen 13 dkg-ot használjunk vegyesen, a kétféle citrushéjtól aromásabb lesz), a mandulával. Meglocsoljuk brandyvel vagy narancslével.

2. A megszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel. (A fűszer mennyisége összesen egy teáskanálnyi legyen, legjobb a négyféle fűszerből egy „karácsonyi fűszerkeveréket” készíteni.) A barna cukrot habosra keverjük a vajjal, beletesszük a dzsemet, és tovább keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat.

3. A krémbe váltogatva belekeverjük a gyümölcsféléket és a lisztet, majd jól kidolgozzuk. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát vagy egy őzgerincformát két rétegben kibélelünk fóliával és zsírpapírral vagy barna csomagolópapírral. Belekanalazzuk a masszát, és közepes hőmérsékleten (180 °C) 30 percig sütjük, majd a hőfokot levéve (160 °C) további 150-180 percig, tűzpróbáig sütjük.

A szárított gyümölcsöket néhány héttel korábban is kimérhetjük, és a brandybe áztathatjuk.