SPENÓTOS TAGLIATELLE ROZMARINGOS VAJMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Eszközök: serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: főzés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag spenótos tagliatelle
5 ágacska friss rozmaring
18 dkg vaj

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát az alreceptben megadottak szerint. Majd főzzük sós vízben al dente. Csepegtessük le alaposan és tegyük egy melegített tálba. A mártáshoz a vajat és a rozmaringot wokhoz hasonló vaslábosban, nagyon alacsony hőfokon hevítjük, míg a vaj világos aranyszínűvé nem válik. Vegyük ki a rozmaringot, és öntsük a tésztára, óvatosan rázzuk össze és tálaljuk.

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Nagyon jó minőségű kész olasz spenótos tagliatellét vásárolhatunk. Ha ezt használjuk, s nem frissen gyúrt tésztából készítjük 15 perc alatt nagyon finom fogást tudunk tálalni. Mindenképpen adjunk hozzá reszelt parmezán sajtot amikor tálaljuk.

SPENÓTOS TÉSZTA

15 dkg lecsepegtetett parajpüré
0.5 teáskanál só
2 db tojás
30 dkg liszt

Friss (gyúrt) tésztát készítünk melybe belegyúrjuk a spenótot is.

1. A lisztet és sót szitáljuk egy kupacba tiszta gyúródeszkára. A közepébe készítsünk mélyedést és ebbe üssük egyenként a tojásokat és ebben az esetben a főtt, megturmixolt spenótot is.(1. kép).

2. Apránként keverjük a tojásokat a liszthez (2. kép). Vigyázzunk, hogy a liszt falát „ne törjük át” mert a tojás szétfolyhat. Addig keverjük, amíg a liszt teljesen elvegyül a tojással.

3. Ha a tészta már túl sűrű ahhoz, hogy fakanállal kevergessük, akkor használjuk a kezünket (3. kép) és készítsünk a tésztából cipót. A tésztának simának és nem túl ragacsosnak kell lennie.

4. A cipót úgy dagasszuk (gyúrjuk), hogy a cipót lefelé és előre nyomjuk a tenyerünkkel (4. kép). Hajtsuk félbe, fordítsuk el egy negyednyit és ismételjük meg az előző mozdulatokat. Legalább 10 percig gyúrjuk.

5. A meggyúrt tésztát pihentessük 15-20 percig. A kinyújtáshoz a tiszta gyúródeszkát lisztezzük meg és a sodrófával a cipót középről kifelé nyújtsuk (5. kép).

6. Amikor a tészta már kb. fél cm vastag a távolabbi végét tekerjük rá a sodrófára és finoman húzkodjuk meg a másik végét (6. kép), miközben feltekerjük a fára. Tekerjük le róla és ismételjük ezt az eljárást egészen addig, amíg a tészta már szinte áttetsző lesz.

7. A tészta felvágásához a tésztalapból lazán hajtogassunk egy tekercset. Éles késsel vágjuk (7. kép) 3 milliméteresre a tagliolinihez, 6 milliméteresre a fettuccinéhez, 8 milliméteresre a tagliatelléhez vagy 2 centiméteresre a pappardelléhez. Bontsuk ki a tésztacsíkokat és fektessük tiszta konyharuhára. Lasagnéhoz a tésztát 9×30 centis lapokra vágjuk. Maltagliati készítésekor a tésztát 5 cm széles csíkokra nyújtsuk és vágjuk rombusz alakúra. A paglia e feno tészta 4 személyre fele rész sima, fele rész parajos fettucciniből készül.