ROSALINDA TORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: habverő, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőlap, tepsi, tortakarima
Eljárások: darálás, habverés, kikeverés, pirítás, sütés, töltés

Adag: 5 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 db tojás
15 dkg mogyoró
30 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
5 dkg étcsokoládé
½ dl rum
10 dkg mandula
4 dkg kakaó

Elkészítés:

A mogyorót a sütőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. A tojásfehérjékből cukor hozzáadásával kemény habot verünk, ebből a sütőlapra tortakarika segítségével 5 karikát formálunk. Tetejét kevés darált mogyoróval meghintjük, és közepes forróságú sütőben világos színűre sütjük. Vajból, 2 tojássárgájából, kakaóból, rumból és csokoládéból töltelék krémet készítünk, majd a kihűlt lapokat egyenletesen betöltjük, ügyelve, hogy a torta tetejére és oldalára is jusson. Tetejét mandulával díszítjük.

(Sebestyén Lajos mesterszakács)

Kínáljunk hozzá 18 C-fokos Tokaji Aszút.
Komplikált az elkészítése, s néhány dologra ügyelnünk kell, ha vállalkozunk ennek a tortának az elkészítésére: 1. A sütőlapra tegyünk szilikonos sütőpapírt. 2. A mogyorót érdemes kevés cukorral megszórni mielőtt a „tésztához” adjuk. Így „beleül” a masszába, melynek sima lesz a felülete, s könnyebb lesz a krémmel megkenni. 3. Közepes hőfokon süssük a lapokat, inkább kicsit szárítsuk. Gyorsan megsülnek a lapok. 4. Ha megsült, azonnal vegyük le a sütőlapról, s tegyük rácsra hűlni. 5. Érdemes néhány órára hűtőszekrénybe tenni tálalás előtt, így a lapok „megszívják” magukat a krémmel, s könnyebben szeletelhető, nem törik.