JAMBALAYA ZÖLDSÉGEKBŐL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, lábas, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, keverve sütés, párolás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A rizst a szokásos módon megfőzzük.
2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.
3. Hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt, az ugyancsak kockára vágott zöldpaprikát, a hosszában félbevágott bébikukoricát, a friss vagy fagyasztott zöldborsót és a brokkolirózsát (1. kép). 2-3 percig kevergetve pirítjuk.
4. Felöntjük a levessel (2. kép), belekeverjük a hámozott paradicsomot a levével együtt.
5. Sóval, borssal, darált szárított cseresznyepaprikával és kreol fűszerkeverékkel ízesítjük 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
6. Belekeverjük a főtt rizst (3. kép) és összemelegítjük. Előmelegített tálba kanalazzuk.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.