JAMBALAYA ZÖLDSÉGEKBŐL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, lábas, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, keverve sütés, párolás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg zöldborsó
10 dkg brokkolirózsa
5 db bébikukorica
1 kisebb padlizsán
8 dkg barna rizs
1 teáskanál kreol fűszerkeverék
½ teáskanál szárított, darált cseresznyepaprika
másfél dl zöldségerőleves
1 evőkanál paradicsompüré
1 kis doboz hámozottparadicsom-konzerv
2 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 db zöldpaprika
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A rizst a szokásos módon megfőzzük.

2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.

3. Hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt, az ugyancsak kockára vágott zöldpaprikát, a hosszában félbevágott bébikukoricát, a friss vagy fagyasztott zöldborsót és a brokkolirózsát (1. kép). 2-3 percig kevergetve pirítjuk.

4. Felöntjük a levessel (2. kép), belekeverjük a hámozott paradicsomot a levével együtt.

5. Sóval, borssal, darált szárított cseresznyepaprikával és kreol fűszerkeverékkel ízesítjük 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

6. Belekeverjük a főtt rizst (3. kép) és összemelegítjük. Előmelegített tálba kanalazzuk.

Fehér rizst vagy fehér és vadrizst is használhatunk a jambalayához.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.