Trentinói karácsonyi sütemény Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőforma, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, sütés, szűrés
Adag: 1 egész (4 főre)
Elkészítés:
1. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk, a fügét, a mogyorót, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöt apróra vágjuk, a leszűrt mazsolával tálba tesszük, a grappával megöntözzük, kissé elkeverjük.
2. A vajat vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg jól formázható krémet kapunk. Ezután egymás után beleütjük a tojásokat, végül beledolgozzuk a lisztet a sütőporral. A tésztát a tejjel felengedjük. Hozzáadjuk a grappás gyümölcsöket, és jól összedolgozzuk.
3. Egy sütőformát kikenünk vajjal, megszórunk liszttel. Beletesszük a tésztát a tetejét a tojássárgájával megkenjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. A kész sütemény tetejét mandulával, dióval és kandírozott gyümölccsel díszítjük. Vékony szeletekre vágjuk, és hidegen tálaljuk.