Trentinói karácsonyi sütemény Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőforma, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, sütés, szűrés

Adag: 1 egész (4 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
ízlés szerint kandírozott gyümölcs
ízlés szerint dió
ízlés szerint mandula
A sütőformához:
igény szerint liszt
igény szerint vaj
A tésztához:
10 dkg apróra vágott mogyoró
5 dkg mazsola
5 dkg hámozott, apróra vágott mandula
20 dkg apróra vágott szárított füge
5 dkg fenyőmag
10 dkg apróra vágott kandírozott gyümölcs
12 dkg kristálycukor
8 dkg olvasztott vaj
1 dkg sütőpor
0 dl tej
20 dkg búzaliszt
2 db tojás
½ pohár grappa
A tetejére:
1 db tojássárgája

Elkészítés:

1. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk, a fügét, a mogyorót, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöt apróra vágjuk, a leszűrt mazsolával tálba tesszük, a grappával megöntözzük, kissé elkeverjük.

2. A vajat vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg jól formázható krémet kapunk. Ezután egymás után beleütjük a tojásokat, végül beledolgozzuk a lisztet a sütőporral. A tésztát a tejjel felengedjük. Hozzáadjuk a grappás gyümölcsöket, és jól összedolgozzuk.

3. Egy sütőformát kikenünk vajjal, megszórunk liszttel. Beletesszük a tésztát a tetejét a tojássárgájával megkenjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. A kész sütemény tetejét mandulával, dióval és kandírozott gyümölccsel díszítjük. Vékony szeletekre vágjuk, és hidegen tálaljuk.