SIENAI FŰSZERES SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, sütő, sütőlap, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, darabolás, szeletelés, forrázás, hámozás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pirítás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
17 és fél dkg cukrozott narancshéj
10 dkg méz
7 és fél dkg mogyoró
7 és fél dkg mandula
17 és fél dkg cukrozott citromhéj
2 evőkanál porcukor
10 dkg kristálycukor
5 dkg búzaliszt
2 és fél dkg kakaópor
másfél kávéskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

1. A mogyorót sütőlapra rendezzük, és 190 °C-ra előmelegített sütőben 5-10 percig pirítjuk. Azután egy tiszta ruhával ledörzsöljük a vékony héját, a mogyorót durvára vágjuk. A mandulát rövid időre forró vízbe mártjuk, majd a hüvelykujjunk – és mutatóujjunk közé szorítva kinyomjuk a barna bőréből, és a húsát durvára vágjuk. A cukrozott citrom- és narancshéjat finomra aprítjuk.

2. A lisztet a kakaóval, a mogyoróval, a mandulával, citrushéjjal, a mézeskalács-fűszerrel és a fahéj harmadával tálba tesszük, az egészet jól összekeverjük. A cukrot és a mézet egy fazékban lassan felforrósítjuk, amíg mindkettő felolvad. Ezután hagyjuk forrni, amíg a massza hőmérséklete eléri a kb. 115 °C-ot. Ha nincs cukorhőmérőnk a próbát az alábbiak szerint lehet elvégezni: a masszából pár cseppet egy csésze hideg vízbe öntünk. Ha karamellizálódik akkor megfelelő a hőmérséklete. Azonnal levesszük a tűzről és belekeverjük a diókeverékbe.

3. A tésztamasszát – egy centinél nem magasabban! – 20 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt lapos tortaformába simítjuk, és 150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, majd tortarácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. A maradék fahéjjal és a porcukorral megszórva kínáljuk.

A panforte, a fűszeres, borsos sütemény minden kétséget kizáróan Siena legismertebb édessége. Első írásos említése 1205-ből való.