SIENAI FŰSZERES SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, sütő, sütőlap, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, darabolás, szeletelés, forrázás, hámozás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pirítás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A mogyorót sütőlapra rendezzük, és 190 °C-ra előmelegített sütőben 5-10 percig pirítjuk. Azután egy tiszta ruhával ledörzsöljük a vékony héját, a mogyorót durvára vágjuk. A mandulát rövid időre forró vízbe mártjuk, majd a hüvelykujjunk – és mutatóujjunk közé szorítva kinyomjuk a barna bőréből, és a húsát durvára vágjuk. A cukrozott citrom- és narancshéjat finomra aprítjuk.
2. A lisztet a kakaóval, a mogyoróval, a mandulával, citrushéjjal, a mézeskalács-fűszerrel és a fahéj harmadával tálba tesszük, az egészet jól összekeverjük. A cukrot és a mézet egy fazékban lassan felforrósítjuk, amíg mindkettő felolvad. Ezután hagyjuk forrni, amíg a massza hőmérséklete eléri a kb. 115 °C-ot. Ha nincs cukorhőmérőnk a próbát az alábbiak szerint lehet elvégezni: a masszából pár cseppet egy csésze hideg vízbe öntünk. Ha karamellizálódik akkor megfelelő a hőmérséklete. Azonnal levesszük a tűzről és belekeverjük a diókeverékbe.
3. A tésztamasszát – egy centinél nem magasabban! – 20 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt lapos tortaformába simítjuk, és 150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, majd tortarácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. A maradék fahéjjal és a porcukorral megszórva kínáljuk.