GÖRÖGÖS TÖLTÖTT PADLIZSÁN CSŐBEN SÜTVE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, húsdaráló, keverőtál, papírtörlő, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, elősütés, forralás, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, szikkasztás, szűrés, töltés

Adag: 3 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db közepes méretű padlizsán
50 dkg darált marhahús
2 db érett, kockára vágott paradicsom
2 és fél dl besamelmártás
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 fej finomra vágva hagyma
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 teáskanál őrölt fahéj
1 és ¼ dl száraz vörösbor
2 és fél dl hámozottparadicsom-konzerv
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt

vagy

2 evőkanál frissen reszelt kefalotiri sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A padlizsánt hosszában félbevágjuk, a vágott felületét hosszában bevagdossuk, és sós vízben 60 percet áztatjuk. Utána leszűrjük, óvatosan kinyomkodjuk, papírtörlőn leszárogatjuk.

2. Egy nagy, mély serpenyőben közepes lángon felhevítünk 4 evőkanál olajat, és a padlizsánt 10-15 percig sütjük, vagy amíg megpuhul. Papírtörlőre szedve jól leitatjuk róla az olajat. A húsát kanállal kikaparjuk, apróra vágjuk, félretesszük.

3. Egy másik nagy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük a maradék olajat, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fahéjt és a darált húst, majd a húst nagy lángon megpirítjuk. Aláöntjük a bort, és megvárjuk, amíg az alkoholtartama elpárolog. Rádobjuk a hámozott, darabolt konzervparadicsomot, megszórjuk petrezselyemmel, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 40 percig pároljuk.

4. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük. A darált húsos ragut összeforgatjuk a félretett padlizsánhússal, és betöltjük a félbevágott padlizsánok üregébe.

5. A megtöltött padlizsánokat elrendezzük egy kiolajozott tűzálló tálban, a töltelékre rászórjuk a kockára vágott nyers paradicsomot, rákanalazzuk a besamelmártást, végül megszórjuk a reszelt sajttal. Sütőbe tolva 15-20 percig sütjük, vagy amíg a teteje szépen megpirul. Forrón tálaljuk.

BESAMELMÁRTÁS

10 dkg liszt
6 dl forró tej
10 dkg vaj
2 dkg só
1 mokkáskanál cayenni bors
Montirozáshoz::
2 dkg vaj

Nem pirítjuk, csak „megizzasztjuk” a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-i borsot. Habverővel, állandó, gyors keveréssel csomó mentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Leszűrjük és vajat belemorzsolva feljavítjuk (montírozás) a mártást. A besamelmártás egy alapmártás, melyet önmagában nem adunk asztalra. A belőle készíthető mártások: a gratin mártás (mártás csőben sütött ételekhez), a mornay mártás, a sajtmártás és a rákmártás.