Gombatorta gazdagon Posted in: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fokhagymaprés, gyúródeszka, kés, keverőtál, lábas, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: áttörés, beforralás, darabolás, szeletelés, felengedés, formázás, hámozás, kikeverés, nyújtás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, töltés, zúzás
Adag: 1 tortaforma (25 centiméteres)
Elkészítés:
1. Elkészítjük a tésztát.
2. A megtisztított parajt és 1 gerezd zúzott fokhagymát megforrósított olajon megpároljuk. Ha kihűlt, felaprítjuk.
3. A főtt burgonyát összetörjük, belekeverjük a vaj felét is. Összekeverjük a fokhagymás parajjal, és sóval, borssal ízesítjük.
4. A maradék vajon megpároljuk a megtisztított gombát és a maradék fokhagymát. Felöntjük a levessel és a tejszínnel. Összeforraljuk, kissé besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
5. A tésztát kinyújtjuk, kétharmadával kibélelünk egy 25 cm átmérőjű tortaformát. Villával megszurkáljuk.
6. Kibéleljük a sonkaszeletekkel, ráhalmozzuk a spenótot, majd leöntjük a gombamártással. Meghintjük a reszelt sajttal. Beborítjuk a maradék tésztával, a széleket jól összenyomjuk.
7. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 40 percig sütjük.
Omlós tészta tojás nélkül
1. A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a sót és a vajat.
2. Villával összedolgozzuk, apránként belekeverjük a jéghideg vizet is.
3. A tésztát lisztezett deszkára áttesszük és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Rugalmasnak, simának, de puhának kell lennie.
4. A tésztát nyújtófával téglalap alakúra kinyújtjuk. Megfordítjuk, most a rövidebb oldalánál fogva téglalap alakúra kinyújtjuk. A műveletsort megismételjük.
5. Szögletes vagy kerek formára nyújtjuk (körülbelül 5 mm vastag legyen).
6. A nyújtófa segítségével áttesszük a tepsibe. Műanyag fóliával lefedjük és 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
Tyúkhúsalaplé
Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük a vízzel, és 2-3 órán át főzzük. Ha elkészült, a húsokat, a csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük.