Gombatorta gazdagon Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fokhagymaprés, gyúródeszka, kés, keverőtál, lábas, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: áttörés, beforralás, darabolás, szeletelés, felengedés, formázás, hámozás, kikeverés, nyújtás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, töltés, zúzás

Adag: 1 tortaforma (25 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
másfél adag omlós tészta
35 dkg vegyes gomba
15 dkg gépsonka
25 dkg paraj
4 db főtt burgonya
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 és ¼ dl tejszín
¾ dl húsleves
5 dkg reszelt parmezán sajt
9 dkg vaj
4 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Elkészítjük a tésztát.

2. A megtisztított parajt és 1 gerezd zúzott fokhagymát megforrósított olajon megpároljuk. Ha kihűlt, felaprítjuk.

3. A főtt burgonyát összetörjük, belekeverjük a vaj felét is. Összekeverjük a fokhagymás parajjal, és sóval, borssal ízesítjük.

4. A maradék vajon megpároljuk a megtisztított gombát és a maradék fokhagymát. Felöntjük a levessel és a tejszínnel. Összeforraljuk, kissé besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük.

5. A tésztát kinyújtjuk, kétharmadával kibélelünk egy 25 cm átmérőjű tortaformát. Villával megszurkáljuk.

6. Kibéleljük a sonkaszeletekkel, ráhalmozzuk a spenótot, majd leöntjük a gombamártással. Meghintjük a reszelt sajttal. Beborítjuk a maradék tésztával, a széleket jól összenyomjuk.

7. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 40 percig sütjük.

Omlós tészta tojás nélkül

22 dkg liszt
4 evőkanál vaj
1 teáskanál só
6 evőkanál hideg víz

1. A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a sót és a vajat.

2. Villával összedolgozzuk, apránként belekeverjük a jéghideg vizet is.

3. A tésztát lisztezett deszkára áttesszük és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Rugalmasnak, simának, de puhának kell lennie.

4. A tésztát nyújtófával téglalap alakúra kinyújtjuk. Megfordítjuk, most a rövidebb oldalánál fogva téglalap alakúra kinyújtjuk. A műveletsort megismételjük.

5. Szögletes vagy kerek formára nyújtjuk (körülbelül 5 mm vastag legyen).

6. A nyújtófa segítségével áttesszük a tepsibe. Műanyag fóliával lefedjük és 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

Tyúkhúsalaplé

1 db egész, darabolt tyúk vagy
1 db egész, darabolt csirke
30 dl víz
1 fej hagyma
2 db paradicsom
1 szem burgonya
1 szál petrezselyemgyökér
2 szál sárgarépa
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük a vízzel, és 2-3 órán át főzzük. Ha elkészült, a húsokat, a csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük.