TÉSZTÁS HÚSGOLYÓK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, kés, keverőtál, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, felengedés, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak pultára (al dente) főzzük a makarónit. Alaposan leszűrjük, és félretesszük.
2. Összekeverjük a darált húst, a finomra vágott hagymát, a zsemlemorzsa felét, a reszelt parmezán sajtot, a paradicsomot és a felvert tojást, majd a keverékből egy-egy teáskanálnyi mennyiséget apró golyókká gyúrunk.
3. Felforrósítjuk az olajat, és a húsgolyókat körös-körül megpirítjuk. Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, majd tűzálló tálba tesszük. 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt (gázsütőnél 4. fokozat).
4. A mártás készítése: a hússütésnél megmaradt zsiradékon, lassú tűzön megpároljuk a szeletekre vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a kimagozott, csíkokra vágott paprikát meg a felszeletelt gombát, és 2 percig együtt pirítjuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, felöntjük a borral és 2,5 dl vízzel. Állandó kevergetés mellett felforraljuk, hozzáadjuk a kifőtt makarónit, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az elkészült keveréket a húsgolyók tetejére öntjük.
5. 30-35 percig sütjük, lefedni nem kell. Tetejét meghintjük a mozzarella sajttal és a megmaradt zsemlemorzsával, majd újabb 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy aranyszínűre piruljon.