TÉSZTÁS HÚSGOLYÓK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, kés, keverőtál, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, felengedés, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg makaróni
50 dkg darált marhahús
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál apróra vágott, friss bazsalikom
15 dkg frissen reszelt mozzarella sajt
2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
8 dkg friss zsemlemorzsa
1 fej hagyma
1 db felvert tojás
ízlés szerint só
A mártáshoz:
2 és fél dl víz
1 és ¼ dl vörösbor
 dl sűrített paradicsom
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej hagyma
1 db zöldpaprika
13 dkg gomba
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak pultára (al dente) főzzük a makarónit. Alaposan leszűrjük, és félretesszük.

2. Összekeverjük a darált húst, a finomra vágott hagymát, a zsemlemorzsa felét, a reszelt parmezán sajtot, a paradicsomot és a felvert tojást, majd a keverékből egy-egy teáskanálnyi mennyiséget apró golyókká gyúrunk.

3. Felforrósítjuk az olajat, és a húsgolyókat körös-körül megpirítjuk. Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, majd tűzálló tálba tesszük. 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt (gázsütőnél 4. fokozat).

4. A mártás készítése: a hússütésnél megmaradt zsiradékon, lassú tűzön megpároljuk a szeletekre vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a kimagozott, csíkokra vágott paprikát meg a felszeletelt gombát, és 2 percig együtt pirítjuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, felöntjük a borral és 2,5 dl vízzel. Állandó kevergetés mellett felforraljuk, hozzáadjuk a kifőtt makarónit, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az elkészült keveréket a húsgolyók tetejére öntjük.

5. 30-35 percig sütjük, lefedni nem kell. Tetejét meghintjük a mozzarella sajttal és a megmaradt zsemlemorzsával, majd újabb 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy aranyszínűre piruljon.