KARÁCSONYI TRIFLE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, konyhai robotgép, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, kikeverés, lerakás, párolás, pihentetés, törés
Adag: 6-8 főre
vagy
Elkészítés:
1. A gyümölcskenyeret összetördeljük, és 3 evőkanál konyakkal meglocsoljuk.
2. A maradék konyakot az aszalt gyümölcsre öntjük, és a tűzön 5 percig kevergetjük, majd a süteménnyel összekeverjük. Lefedve kihűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A pudinghoz a krémport a tejjel meg a vaníliás cukorral habosra verjük, 3 percig pihentetjük, majd újra felverjük. A tésztára öntve a kókuszcsókokkal meg friss gyümölccsel tálaljuk, de kínálhatjuk fagylalttal is.
ADVENTI GYÜMÖLCSKENYÉR
1. A kétféle, megmosott mazsolát összekeverjük a szárított gyümölcsökkel, a citrom- és a narancshéjjal (összesen 13 dkg-ot használjunk vegyesen, a kétféle citrushéjtól aromásabb lesz), a mandulával. Meglocsoljuk brandyvel vagy narancslével.
2. A megszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel. (A fűszer mennyisége összesen egy teáskanálnyi legyen, legjobb a négyféle fűszerből egy „karácsonyi fűszerkeveréket” készíteni.) A barna cukrot habosra keverjük a vajjal, beletesszük a dzsemet, és tovább keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
3. A krémbe váltogatva belekeverjük a gyümölcsféléket és a lisztet, majd jól kidolgozzuk. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát vagy egy őzgerincformát két rétegben kibélelünk fóliával és zsírpapírral vagy barna csomagolópapírral. Belekanalazzuk a masszát, és közepes hőmérsékleten (180 °C) 30 percig sütjük, majd a hőfokot levéve (160 °C) további 150-180 percig, tűzpróbáig sütjük.