KARÁCSONYI TRIFLE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, konyhai robotgép, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, kikeverés, lerakás, párolás, pihentetés, törés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg gyümölcskenyér
20 dkg összevágott aszalt gyümölcs
1 csomag hidegen kikeverhető vaníliakrémpor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kókuszos habcsók
másfél dl konyak

vagy

másfél dl vermut
A díszítéshez:
igény szerint vegyes gyümölcs

Elkészítés:

1. A gyümölcskenyeret összetördeljük, és 3 evőkanál konyakkal meglocsoljuk.

2. A maradék konyakot az aszalt gyümölcsre öntjük, és a tűzön 5 percig kevergetjük, majd a süteménnyel összekeverjük. Lefedve kihűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük.

3. A pudinghoz a krémport a tejjel meg a vaníliás cukorral habosra verjük, 3 percig pihentetjük, majd újra felverjük. A tésztára öntve a kókuszcsókokkal meg friss gyümölccsel tálaljuk, de kínálhatjuk fagylalttal is.

Angliában azokat a krémeket, amelyeket valamilyen alkoholban megáztatott keksszel, pudinggal, gyümölccsel rétegeznek trifle-nak hívják. Érdemes eltanulni, meghonosítani, mert így különlegesen zamatos desszertet varázsolhatunk.

ADVENTI GYÜMÖLCSKENYÉR

45 dkg mazsola
30 dkg arany mazsola
13 dkg szárított narancshéj
13 dkg apróra vágott, hámozott mandula
0.5 csésze liszt
4 db tojás
25 dkg vaj
1.5 csésze kristálycukor
2.5 csésze liszt
2 evőkanál lekvár
0.75 teáskanál sütőpor
0.5 teáskanál szerecsendió
0.5 teáskanál fahéj
1 dl brandy vagy
1 dl narancslé
1 teáskanál fahéj vagy
1 teáskanál ánizs vagy
1 teáskanál szegfűbors vagy
1 teáskanál őrölt szegfűszeg

1. A kétféle, megmosott mazsolát összekeverjük a szárított gyümölcsökkel, a citrom- és a narancshéjjal (összesen 13 dkg-ot használjunk vegyesen, a kétféle citrushéjtól aromásabb lesz), a mandulával. Meglocsoljuk brandyvel vagy narancslével.

2. A megszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel. (A fűszer mennyisége összesen egy teáskanálnyi legyen, legjobb a négyféle fűszerből egy „karácsonyi fűszerkeveréket” készíteni.) A barna cukrot habosra keverjük a vajjal, beletesszük a dzsemet, és tovább keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat.

3. A krémbe váltogatva belekeverjük a gyümölcsféléket és a lisztet, majd jól kidolgozzuk. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát vagy egy őzgerincformát két rétegben kibélelünk fóliával és zsírpapírral vagy barna csomagolópapírral. Belekanalazzuk a masszát, és közepes hőmérsékleten (180 °C) 30 percig sütjük, majd a hőfokot levéve (160 °C) további 150-180 percig, tűzpróbáig sütjük.