SPAGETTI TEJSZÍNES-FOKHAGYMÁS KAGYLÓVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, fekete- és kékkagyló tisztítása, fésűkagyló tisztítása, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl tejszín
2 gerezd zúzott fokhagyma
150 dkg friss kagyló
50 dkg spagetti
2 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
2 evőkanál olívaolaj
1 és ¼ dl fehérbor

Elkészítés:

1. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát, és leszűrjük.

2. Amíg a spagetti fő, megtisztítjuk a kagylókat a szakálltól, a szennyeződést alaposan ledörzsöljük a héjról. A kinyílt kagylókat kidobjuk, a többit felhasználásig félretesszük. Nagy lábosban felforrósítjuk az olajat, és kis lángon fél percig pároljuk a fokhagymát.

3. Felöntjük a borral, beletesszük a kagylókat, majd fedő alatt 5 percig főzzük. Kivesszük a kagylókat, amelyik nem nyílt ki, kidobjuk.

4. A tejszínt, a bazsalikomot a mártáshoz keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve további 2 percig főzzük. A kagylót a spagettire helyezzük, ráöntjük a mártást, és tálaljuk.