Csirkelepény paradicsomos salsával Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, salátástál, séfkés, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, fonnyasztás, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, préselés, sütés, töltés

Adag: 1 tepsi (40 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg főtt, darabolt csirkehús
4 db pita
3 dkg vaj
10 dkg szeletelt gomba
1 fej vékonyra szeletelt lilahagyma
1 kiskanál friss korianderlevél
1 evőkanál olaj
2 db avokádó
6 dkg roquefort sajt

vagy

6 dkg morzsolt márványsajt
ízlés szerint citromlé
A pardicsomos salsához:
2 db összevágott paradicsom
1 db kimagozott, összevágott csípős paprika
2 gerezd összevágott fokhagyma
3 szál összevágott újhagyma
1 kisebb fej összevágott vöröshagyma
2 evőkanál citromlé
A tálaláshoz:
1 csipet pirospaprika
2 dl tejföl

Elkészítés:

1. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, majd a gombát megsütjük benne. A zsebes kenyeret éles késsel óvatosan két lapba vágjuk, és az alsó felére a csirke, a gomba, a hagymás keverék meg a sajt negyedét terítjük. Korianderlevelekkel megszórjuk, és a kenyér felső felét ráfektetjük, összenyomjuk.

2. A sütőt 180 C-ra bemelegítjük. A megtöltött pitákat gáztepsire fektetjük, és a forró sütőbe tolva 5-10 percig sütjük. Akkor jó, ha a külseje kissé megpirul, a belseje pedig megolvad.

3. Az avokádókat meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd vékony cikkre szeljük. Citromlével bedörzsöljük, nehogy megbarnuljon.

4. A töltött kenyereket éles késsel 10-10 cikkre vágjuk, és melegen, a hideg avokádó és a paradicsomos salsa kíséretében tálaljuk. Jó, ha adunk hozzá sűrű tejfölt, amelynek a savóját leöntöttük, és a kis tálkába halmozva a tetejét pirospaprikával megszórjuk.

5. A paradicsomos salsához a hagymát a paradicsommal, az újhagymával, a fokhagymával, a paprikával meg a citromlével összekeverjük, borsot őrölünk rá. Lefedve tálalásig jégbe hűtjük.

A csirkelepény eredeti hazája Mexikó, és a quesiladasnak nevezik. Kész tortillából sütik, de elősütött pizzalapból is készíthető.
Zsíros tejföl helyett sűrű kefírt is vehetünk hozzá, de a savóját mindenképpen öntsük le.