EPERGRANITA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fagyasztószekrény, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, sütőpapír, szita, turmixgép, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, fagyasztás, hűtés, kikeverés, passzírozás, áttörés, préselés, turmixolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A cukrot a vízzel elkeverjük egy kis lábosban. Kis lángon kevergetjük, amíg feloldódik. Felforraljuk, majd kis lángon 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
2. Az epret kicsumázzuk, 30 másodpercig turmixoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a kihűlt cukros szirupot, és simára turmixoljuk (1. kép).
3. A pürét szitán átpasszírozzuk, hogy ne maradjon benne mag. Lapos formába vagy tálcára öntjük, lefedjük, és 120 percen át fagyasztjuk, amíg a széle megkeményedik (2. kép). Villával átkeverjük, hogy a kristályok összetörjenek. 60 percre visszatesszük a mélyhűtőbe, majd villával megint összetörjük (3. kép). Addig ismételjük, amíg a keverék puhán kristályos lesz, majd fagylalttartályba öntjük, lefedjük zsírpapírral, és 3-4 órán keresztül fagyasztjuk, amíg teljesen megfagy.
4. Tálalás előtt 15-20 percre áttesszük a hűtőbe, hogy kicsit megolvadjon, villával ismét összetörjük, és megint lefagyasztjuk.
Ha több napig tartottuk a mélyhűtőben, akkor a tálalás előtt többször is össze kell törni villával, hogy megfelelő állagú legyen. Nagyon finom egy kanál tejszínhabbal díszítve.