EPERGRANITA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fagyasztószekrény, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, sütőpapír, szita, turmixgép, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, fagyasztás, hűtés, kikeverés, passzírozás, áttörés, préselés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg eper
1 és ¼ dl víz
12 és fél dkg kristálycukor
2 evőkanál citromlé

Elkészítés:

1. A cukrot a vízzel elkeverjük egy kis lábosban. Kis lángon kevergetjük, amíg feloldódik. Felforraljuk, majd kis lángon 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.

2. Az epret kicsumázzuk, 30 másodpercig turmixoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a kihűlt cukros szirupot, és simára turmixoljuk (1. kép).

3. A pürét szitán átpasszírozzuk, hogy ne maradjon benne mag. Lapos formába vagy tálcára öntjük, lefedjük, és 120 percen át fagyasztjuk, amíg a széle megkeményedik (2. kép). Villával átkeverjük, hogy a kristályok összetörjenek. 60 percre visszatesszük a mélyhűtőbe, majd villával megint összetörjük (3. kép). Addig ismételjük, amíg a keverék puhán kristályos lesz, majd fagylalttartályba öntjük, lefedjük zsírpapírral, és 3-4 órán keresztül fagyasztjuk, amíg teljesen megfagy.

4. Tálalás előtt 15-20 percre áttesszük a hűtőbe, hogy kicsit megolvadjon, villával ismét összetörjük, és megint lefagyasztjuk.

Ha több napig tartottuk a mélyhűtőben, akkor a tálalás előtt többször is össze kell törni villával, hogy megfelelő állagú legyen. Nagyon finom egy kanál tejszínhabbal díszítve.