MEGGYKVÁSZ Téma: Receptek

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár Eszközök: fazék, szűrő, tűzhely Eljárások: forralás, kimagozás, szűrés Adag: 4 főre 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 2 dkg élesztő 150 dkg kimagozott meggy 40 dl víz 5 dkg mazsola 20 dkg kristálycukor Elkészítés: 1. A meggyet vízben, kis lángon kb. 1 órán át forraljuk, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. 2. Leszűrjük a levét, hozzáadjuk az élesztőt és cukrot, kb. 24 órán keresztül erjesztjük. 3. Üvegekbe töltjük a mazsolával együtt, dugóval szorosan lezárjuk. A kvászt 3-4 napig állni hagyjuk.

Olvass tovább

BALATONI SÜLLŐ Téma: Receptek

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  drága Eszközök: séfkés, sütő, tepsi, zöldséghámozó Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, irdalás, sütés Adag: 4 főre 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1 db konyhakész süllő 1 csokor petrezselyemzöld 10 dkg vaj 40 dkg burgonya 5 dkg só 15 levél zsálya 1 ágacska rozmaring Elkészítés: A megtisztított halat 2-3 cm-enként bevagdossuk, megsózzuk, és a hasüregébe helyezzük a zöldfűszer csomókat, és amíg a burgonyát előkészítjük a hűtőszekrénybe tesszük. Egy tepsit kivajazunk, s a burgonyát, nagyon vékonyra szeleteljük és a tepsibe terítjük, megsózzuk és kisebb vajdarabokkal megszórjuk. A halat a burgonyára fektetjük, s a tetejére vajdarabokat szeletelünk. A sütőben 120 C fokon, lassan…

Olvass tovább

Zöldbabos palócgulyás Téma: Receptek

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár Eszközök: fazék, habverő, kés, keverőtál, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habarás, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás Adag: 4-6 főre 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 50 dkg zöldbab 50 dkg marha apróhús vagy 50 dkg birkahús 2 evőkanál liszt 1 csomó újhagyma 1 csomó petrezselyemzöld 50 dkg újburgonya 2 dl tejföl 3 evőkanál olaj 3 szál zellerlevél 2 evőkanál citromlé 2 db babérlevél ízlés szerint köménymag ízlés szerint fehér bors ízlés szerint pirospaprika Elkészítés: A húst apró kockákra vágjuk. A karikára vagdalt hagymát megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a húst és addig pároljuk, amíg pirulni kezd. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott zöldbabot és együtt puhára főzzük, majd beletesszük a meghámozott,…

Olvass tovább