BALATONI SÜLLŐ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: séfkés, sütő, tepsi, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, irdalás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db konyhakész süllő
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg vaj
40 dkg burgonya
5 dkg só
15 levél zsálya
1 ágacska rozmaring

Elkészítés:

A megtisztított halat 2-3 cm-enként bevagdossuk, megsózzuk, és a hasüregébe helyezzük a zöldfűszer csomókat, és amíg a burgonyát előkészítjük a hűtőszekrénybe tesszük. Egy tepsit kivajazunk, s a burgonyát, nagyon vékonyra szeleteljük és a tepsibe terítjük, megsózzuk és kisebb vajdarabokkal megszórjuk. A halat a burgonyára fektetjük, s a tetejére vajdarabokat szeletelünk. A sütőben 120 C fokon, lassan készre sütjük. A halat néhányszor megöntözzük az alatta összegyűlő forró vajjal. Tartármártással adjuk az asztalra.

Amennyiben kisebb halakból készítjük, melyek hamar megsülnek, akkor a burgonyát elősütjük, és később tesszük rá a halakat. A zöldfűszereket használhatjuk úgy is, hogy apróra vágjuk őket, és a sütés végén a forró vajba keverjük, s ezzel megöntözzük a halat és a burgonyát.

Krúdy Gyula egyik kedvelt étele volt.

Badacsonyi fehérbor illik hozzá.
Bármelyik un. fehér mártás tálalható mellé.