Sajtos rúd Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, derelyevágó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, nyújtófa, reszelő, sütő, tepsi
Eljárások: formázás, főzés, gyúrás, hajtogatás, hámozás, kikeverés, nyújtás, passzírozás, áttörés, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 1 tepsi
Elkészítés:
1. A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, hagyjuk kihűlni, majd a vajjal és a liszttel összegyúrjuk, megsózzuk.
2. Kétszer egymás után vékonyra kinyújtjuk, háromszorosan összehajtva. A tésztát hideg helyen 60 percet pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk és derelyemetszővel ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
3. Tepsibe téve a kissé felvert tojással megkenjük, és a reszelt sajttal meghintjük. Jó forróra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt pirosra sütjük.
Sajtos lap készítésekor a tésztát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, derelyevágóval rombusz alakú lapokra vágjuk, és forróra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.