TARTE TATIN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, nyújtófa, papírtörlő, serpenyő, sütő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: főzés, gyúrás, hűtés, karamellizálás, nyújtás, pihentetés, préselés, sütés
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. A tésztához vajat és a cukrot fakanállal keverőtálban alaposan összedolgozzuk. A tojást és a vaníliaaromát 2-3 adagban hozzáadjuk, minden alkalommal jól megkeverjük, majd a megsózott liszttel simára keverjük. A tésztából kézzel cipót formázunk, a kézfejünkkel kb. 1 cm vastagra lapítjuk, frissen tartó fóliába becsomagoljuk, 20 percre hideg helyre tesszük. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, citromlébe mártjuk, hogy ne barnuljon meg.
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A lehűlt tésztát kör alakban, kb. 3 cm vastagra kinyújtjuk, sütőpapírral kibélelt, nagy tányérra téve hideg helyre tesszük.
3. A cukrot és a vajat sütőben is használható, 20 cm átmérőjű serpenyőben összekeverjük. Folyamatosan keverve 10 percig közepes lángon melegítjük, míg a keverék hólyagosodni kezd.
4. Az almáról a citromlevet papírtörlővel felitatjuk, majd a gyümölcsöt a karamellizált cukorba tesszük, s megfőzzük. Ekkor ráhelyezzük a tésztát, és több helyen kicsit bevágjuk, hogy a gőz el tudjon távozni. A serpenyőt sütőlapra helyezzük, és a tésztát a sütőben 15-20 percig sütjük, míg kicsit megbarnul.
5. Kivesszük a sütőből, 2 percig pihentetjük. A serpenyőt erősen mozgassuk ide-oda, hogy az alma elváljék az aljától, és óvatosan engedjük lefolyni a levét. A süteményt megfelelő méretű tálalótálra borítjuk és forrón tálaljuk.
Így főzzük meg az almát:
Az almaszeleteket beletesszük a serpenyőben lévő forró zsiradékba tett cukorba, és körben szépen elrendezzük (1. kép).
Az almaszeleteket szorosan egymás mellé rakjuk, mert még zsugorodnak. Közepes hőfokon főzzük, közben rácsepegtetjük a szirupot, míg a lé elfő és sötétbarna lesz (2. kép).
Az almákat levesszük a tűzről. A kerek tésztalapot gyorsan ráborítjuk az almákra, és kanál nyelével jó erősen rányomkodjuk (3.kép).