GRATINÍROZOTT GYÜMÖLCS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 10 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: grillező, kés, keverőtál, tűzálló edény, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, gratinálás, hámozás, kimagozás, lerakás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
néhány szem friss eper
néhány szem málna
néhány friss őszibarack
1 evőkanál likőr
1 evőkanál brandy

Elkészítés:

1. Vágjuk össze a friss őszibarackot és epret.

2. Az őszibarackot rakjuk le egy-egy hőálló tálka aljára, a tetejére tegyünk eperdarabkákat, hogy nagyjából lapos felszínt kapjunk.

3. A gyümölcsökre egyenletes, vastag rétegben öntsünk borsodót, és a tálat tegyük előmelegített grill alá. Lassú tűzön addig pirítsuk, amíg a teteje aranybarna lesz. Azonnal kínáljuk.

BORSODÓ

0.8 dl marsala bor
4 db tojássárgája
9 dkg kristálycukor

1. A hozzávalókat tegyük mély tűzálló tálba, a tálat pedig az éppen csak gyöngyöző víz fölé, de óvatosan, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe. Kézi vagy elektromos habverővel addig keverjük, amíg laza, habos állagú lesz, és a térfogata megháromszorozódik. Ne hagyjuk abba a keverést, és vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen a tál, mert összeugrik a tojás. A végeredmény halvány, könnyű krém lesz.

2. A borsodót töltsük poharakba, kínáljunk hozzá babapiskótát.

3. Hideg borsodóhoz a poharak tetejét lefedjük, és legalább 60 percre a hűtőbe tesszük őket. Ügyeljünk, hogy a sodót teljesen felfőzzük, máskülönben a hűtőben szétválnak a hozzávalók.