Csirkeleves koriandergombóccal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 65 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: kés, keverőtál, lábas, reszelő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, hevítés, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
90 dkg csíkokra vágott csirkehús
1 evőkanál kakukkfű
3 evőkanál napraforgóolaj
12 dkg vaj
1 és ¼ dl sherry
1 db apróra vágott fehérrépa
1 fej apróra vágott hagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
1 nagyobb darabolt sárgarépa
6 dkg liszt
20 dl tyúkhúsleves
1 db babérlevél
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A koriandergombóchoz:
ízlés szerint apróra vágott korianderzöld
1 evőkanál reszelt citromhéj
2 evőkanál vaj
6 dkg sütőporos liszt
6 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
kevés tej
A tálaláshoz:
igény szerint friss kenyér

Elkészítés:

1. A húst a lisztbe forgatjuk (1. kép) és megfűszerezzük.

2. Egy lábosban felhevítjük a vajat, és enyhén barnára pirítjuk a húst.

3. Ráöntjük az olajat. Hozzáadjuk a zöldségeket és megpirítjuk. Beletesszük a sherryt meg a többi hozzávalót, a leves kivételével.

4. 10 percig pároljuk, majd felöntjük a levessel. 180 percen át gyöngyözve forraljuk kis lángon, végül átszűrjük egy tiszta edénybe és hagyjuk kihűlni.

5. Egy jókora tálban összekeverjük a gombóc száraz hozzávalóit. Beleütjük a tojást (2. kép), alaposan összedolgozzuk, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

6. A tésztából apró gombócokat formálunk, amelyeket meghengergetünk lisztben.

7. A gombócokat lobogva forró sós vízbe dobjuk (3. kép) és 10 percig főzzük.

8. Ezután szűrőkanállal átszedjük a levesbe, és további 12 percig főzzük.