CSÍPŐS SZEZÁMMAGOS MARHAHÚS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A marhahúscsíkokat egy evőkanál szezámmaggal összekeverjük. Egy másik tálban elvegyítjük az alaplét, a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát, a kukoricakeményítőt és a chilipelyhet.
2. Egy nagy wokban vagy serpenyőben 1 evőkanál szezámolajat felforrósítunk, és 2-3 percig keverve sütjük benne a marhahúst. Utána kiszedjük, és félretesszük.
3. A megmaradt olajat kiöntjük a wokból, és papírtörlővel tisztára töröljük. A megmaradt olajat felmelegítjük, beletesszük a brokkolit, a paprikát, a chilipaprikát, ízlés szerint a chiliolajat, és 2-3 percig keverve sütjük. Hozzákeverjük a fűszeres alaplét, lefedjük, és takaréklángon 2 percig sütjük.
4. Visszatesszük a wokba a marhahúst, és időnként megkeverve gyenge tűzön addig forraljuk, amíg besűrűsödik a leve, majd még 1-2 percig sütjük.
5. A maradék szezámmaggal megszórjuk. Főtt hosszú szemű rizsen és vadrizsen tálaljuk, korianderzölddel díszítjük.
MARHAHÚSALAPLÉ
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.