CSÍPŐS SZEZÁMMAGOS MARHAHÚS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
másfél evőkanál szezámmag
50 dkg csíkokra vágott marhahátszín
1 db finomra vágott, kimagozott piros chilipaprika
1 nagyobb fej rózsáira bontott brokkoli
1 db csíkokra vágott sárga húsú paprika
1 evőkanál összevágott, friss koriander
3 evőkanál szezámolaj
½ teáskanál chilipehely
1 teáskanál kukoricakeményítő
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál chiliolaj
1 és ¼ dl marhahúsleves
2 evőkanál szójaszósz
igény szerint főtt vadrizs
igény szerint főtt hosszúszemű fehér rizs

Elkészítés:

1. A marhahúscsíkokat egy evőkanál szezámmaggal összekeverjük. Egy másik tálban elvegyítjük az alaplét, a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát, a kukoricakeményítőt és a chilipelyhet.

2. Egy nagy wokban vagy serpenyőben 1 evőkanál szezámolajat felforrósítunk, és 2-3 percig keverve sütjük benne a marhahúst. Utána kiszedjük, és félretesszük.

3. A megmaradt olajat kiöntjük a wokból, és papírtörlővel tisztára töröljük. A megmaradt olajat felmelegítjük, beletesszük a brokkolit, a paprikát, a chilipaprikát, ízlés szerint a chiliolajat, és 2-3 percig keverve sütjük. Hozzákeverjük a fűszeres alaplét, lefedjük, és takaréklángon 2 percig sütjük.

4. Visszatesszük a wokba a marhahúst, és időnként megkeverve gyenge tűzön addig forraljuk, amíg besűrűsödik a leve, majd még 1-2 percig sütjük.

5. A maradék szezámmaggal megszórjuk. Főtt hosszú szemű rizsen és vadrizsen tálaljuk, korianderzölddel díszítjük.

Ha nincs kész marhahúslevesünk nyugodtan készítsük el húsleveskockából.

MARHAHÚSALAPLÉ

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.