GOMBÁS PULISZKAALAP Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: serpenyő, tűzhely
Eljárások: párolás, pirítás, sütés bő zsiradékban

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag gombamártás
1 adag sült puliszkaalap

Elkészítés:

Készítsük el a gombamártást és süssünk puliszkaalapot. A pirítóst kenjük meg a gombamártással és tálaljuk.

Száraz rozéval kínáljuk.

GOMBAMÁRTÁS

45 dkg friss vargánya gomba
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
0.6 dl extraszűz olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 ág finomra vágott rozmaring
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint só

Ha szárított vargányát használunk, áztassuk be egy pohár vízbe 20 percre.

Itassuk le és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet.

Durvára vágjuk fel.

A fokhagymát és a rozmaringot tegyük nagy serpenyőbe a vajjal és az olajjal, majd pároljuk közepes tűzön 4-5 percig.

Adjuk hozzá a gombát, fűszerezzük sóval, borssal.

Fedjük le és alacsonyabb fokozaton pároljuk körülbelül 15 percig, vagy amíg a gomba meg nem puhul.

SÜLT PULISZKAALAP

1 adag egyszerű polenta
5 dl olaj
Polentához::
60 dkg kukoricadara
30 dl víz
2 evőkanál tengeri só

Készítsük el a polentát.

1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).

2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.

3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik.

A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.

A főtt polentát borítsuk tálra vagy deszkára, és hagyjuk hűlni legalább 12 órán keresztül. Vágjuk centi vastag szeletekre. Az olajat hevítsük forróra, de ne füstöljön! A polentaszeletekből egyszerre néhány darabot süssünk 6-8 percig, vagy amíg mindkét oldalukon aranybarnák lesznek. Forrón tálaljuk.