Egyszerű savanyú krumplifőzelék Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, lábas, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, rántás
Adag: 4 főre
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
A krumplit elkezdjük főzni a csontalaplében vagy a húsleveskockákból készített lében. Hozzáadjuk a sót, vöröshagymát, babért. Ha megfőtt berántjuk vagy tejfölben elkevert liszttel behabarjuk. Hozzáadjuk a majoránnát és a fűszerpaprikát, s az ecetet. Ha rántjuk, akkor a rántás után adjuk hozzá a tejfölt. Ha a berántás után a főzelék mégis híg maradt, akkor a tejfölbe még tehetünk lisztet.
Csontalaplé
A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.