Egyszerű savanyú krumplifőzelék Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, lábas, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, rántás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg karikára vágott burgonya
1 kávéskanál só
2 dl tejföl
5 db babérlevél
1 mokkáskanál édes fűszerpaprika
1 kávéskanál morzsolt majoránna
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
2 db húsleveskocka

vagy

5 dl csontalaplé
1 kávéskanál 10 %-os ecet

vagy

1 evőkanál citromlé
Sűrítéshez:
5 dkg liszt
5 dkg zsír

vagy

5 cl olaj

Elkészítés:

A krumplit elkezdjük főzni a csontalaplében vagy a húsleveskockákból készített lében. Hozzáadjuk a sót, vöröshagymát, babért. Ha megfőtt berántjuk vagy tejfölben elkevert liszttel behabarjuk. Hozzáadjuk a majoránnát és a fűszerpaprikát, s az ecetet. Ha rántjuk, akkor a rántás után adjuk hozzá a tejfölt. Ha a berántás után a főzelék mégis híg maradt, akkor a tejfölbe még tehetünk lisztet.

Csontalaplé

250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg só
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.