Húsvéti torta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, nyújtófa, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás, nyújtás, töltés, törés
Adag: 1 tortaforma (26 centiméteres)
Elkészítés:
1. A piskótát 1-1,5 cm vastagon felszeteljük. A szeleteket hosszában, átlósan kettévágjuk, így hosszú háromszögeket kapunk.
2. A 26 cm-es ovális, fél tojás alakú tortaformát 2 kanál rummal bekenjük. Kibéleljük a piskótaszeletekkel úgy, hogy a csúcsos végek befelé, a forma középpontja felé mutassanak.
3. A maradék rumot belekeverjük a vízbe, felét a piskótára locsoljuk. A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük. Belekeverjük a darabokra tördelt csokoládét és a felaprított kandírozott gyümölcsöket. A habot a piskótára kanalazzuk, megtöltjük az üreget. A maradék piskótaszeletekkel befedjük és meglocsoljuk a maradék rumos vízzel. Négy órára hűtőszekrénybe helyezzük.
4. A fondant-ba belekeverjük a piros vagy lila színű ételfestéket, porcukorral behintett deszkán kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. A tortát megfordítjuk, tálra borítjuk, a fondantszalagokat keresztben ráfektetjük.
Fondan bevonat
1. A cukrot 1 dl vízzel és az ecettel addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, majd erős tűzre forrni tesszük. Már nem szabad kavargatni. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból, és tányérba öntött kevés hidegvízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldat marad, az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.
2. Ezután a lábast jéghideg vízbe állítjuk, és a szirupot egész langyosra hűtjük, amíg a teteje bebőrösödik. (Ha a tetején kristályszemek képződnek, a fondan nem lesz sima.) Ezt követően, fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha túl keményre sikerül, és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.
Színezhető 1-2 evőkanál feketekávéval, kakaóval, gyümölcslével, de túlhígítani nem szabad, mert nem fog megszáradni! Langyosan kenjük a tortára, de előtte hozzáadjuk a vajat és a rumot, ezektől a bevonat könnyebben kenhető, mégis sietve kell dolgozni vele, mert nagyon gyorsan szárad. Ha azonnal nem használjuk fel, nedves ruhával óvjuk a kiszáradástól. Ez esetben gőz felett langyosítjuk újra.
A bevonat 1 tortához elegendő.
Olasz piskóta
1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
2. Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban robotgéppel (a legmagasabb fokozaton) fehéredésig, nagyon sűrűre keverjük a tojássárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal.
3. A krémbe alacsony fokozaton belekeverjük a száraz hozzávalókat. Tálban, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Hablapáttal óvatosan a tésztába vegyítjük.
4. A tésztát gyors mozdulatokkal a kivajazott formába simítjuk és 35-45 perc alatt rugalmas tapintásúra, illetve tűpróbáig sütjük.
5. A süteményt 5 percig a formában hagyjuk kihűlni. A kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt. Visszafordítjuk és teljesen kihűtjük.