Kávékrém Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 20 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, kés, keverőtál, konyhai mérleg, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: forralás, forralás nélküli főzés, főzés, karamellizálás, tojás szétválasztása, vízfürdő

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl presszókávé
4 db tojássárgája
2 db tojás
17 dkg kristálycukor
2 és fél dl tej
1 db vaníliarúd
A tetejére:
ízlés szerint őrölt fahéj

Elkészítés:

1. Elsőként megfőzzük a presszókávét. Ez idő alatt a vágódeszkára tesszük a vaníliarudat, és hosszában félbevágjuk. Kicsit megütögetjük mindkét felet, és kikaparjuk a belsejét, vagyis a kis fekete magokat a kés hátával.

2. Egy edénybe rakjuk a vaníliát, a héját, a presszókávét és a tejet, majd az egészet felforraljuk. A kikapcsolt tűzhelyen még hagyjuk állni kicsit.

3. Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra (a légkeverésest előmelegítés nélkül 130 °C-ra kapcsoljuk). Keresünk 6 tűzálló kis formát, amelyekbe egyenként belefér 1,5 dl folyadék. A cukorból kimérünk 8 dekát, és egy edénybe tesszük. Közepes hőfokon addig melegítjük, amíg a cukor folyós lesz, majd aranysárga, de ne legyen túl sötét. Hozzáöntünk 1 dl vizet, és magas hőfokon főzzük, amíg szirup állagú lesz. Ezt a karamellt elosztjuk a formákban.

5. Egy edénybe rakjuk a tojásokat és a tojássárgájákat a maradék cukorral együtt. A kézi mixer habverőjével addig keverjük, amíg az egész szép habos lesz. Kihalásszuk a vaníliarudat a tejből, és a tejes keveréket lassan a krémhez öntjük, miközben folyamatosan keverjük. Ezután lassan és óvatosan a formákba öntjük a krémet, hogy a karamell a formák alján maradjon.

6. Egy nagy tűzálló tálba vagy tepsibe állítjuk a formákat. Annyi meleg vizet öntünk köréjük, hogy a formák kb. félig álljanak benne. A sütő alsó részén kb. 60 percig főzzük, amíg a krém kocsonyás lesz. Előfordulhat, hogy a víztől a formákban kis buborékok keletkeznek, a krémnek azonban nem szabad forrnia. Elővigyázatosságból inkább készítsünk egy edényben hideg vizet a sütő mellé, és rendszeresen ellenőrizzük a krémet közben. Ha a tepsiben elkezd forrni a víz, rögtön öntsünk hozzá egy kis hideget.

7. Kivesszük a vízből a krémet, és a formákban hagyjuk kihűlni. Egy késsel elválasztjuk a forma peremétől, lefedjük egy kistányérral, jó erősen összefogjuk őket, és hirtelen mozdulattal fejre állítjuk. Így a krém a tányérra csusszan. A tetejére még jöhet egy kis fahéj, aztán lehet kanalazni.