DIÓS-MOGYORÓS LEPÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hűtés, nyújtás, sütés, töltés, vakon sütés

Adag: 1 sütőforma (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
1 evőkanál víz
12 dkg darabolt vaj
2 dkg finomított kristálycukor
15 dkg liszt
A töltelékhez:
10 dkg durvára vágott mogyoró
10 dkg durvára vágott dióbél
10 dkg cukrozott narancshéj
10 dkg cukrozott citromhéj
1 db elhabart tojás
2 dl tejszín
7 dkg méz
5 dkg finomított kristálycukor
7 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet és a cukrot tálba tesszük. A vajat kézzel belemorzsoljuk a keverékbe (1. kép). Hozzáadjuk a vizet, és az egészet lágy tésztává dolgozzuk. A tésztát műanyag fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük.

2. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű sütőformába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk (2. kép) és 30 percre ismét hideg helyre tesszük.

3. A tésztát alufóliával beborítjuk és sütőbabbal megtöltjük. 190 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Eltávolítjuk a fóliát és a sütőbabot, majd 15 percig tovább sütjük.

4. A töltelékhez a vajat, a cukrot és a sűrű mézet összemelegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Hozzáadjuk a tejszínt, majd a diót és a mogyorót (3. kép), a cukrozott citrom- és narancshéjat. Állandó keverés mellett 2 percig alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg halvány aranyszínt nem kap.

5. A tölteléket elosztjuk az előkészített tésztán. 15-20 percig, a töltelék meg szilárdulásáig sütjük. A kész lepényt a tálalásig hűlni hagyjuk.