CSOKIS-SÜTŐTÖKÖS SÜTI FAHÉJAS CUKORMÁZZAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habüst, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, sütőpapír, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral, tojás szétválasztása

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mázhoz:
1 teáskanál őrölt fahéj
15 dkg átszitált porcukor
1 db tojásfehérje
A tésztához:
10 dkg kakaópor
18 dkg sült sütőtök
 dl tej
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
12 és fél dkg liszt
2 db tojás
20 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor

vagy

1 teáskanál vanília

Elkészítés:

1. A sütőtököt felvágom, kimagozom, és 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőbe teszem kb. egy – másfél órára. Amikor megsült, félre rakom hűlni.

2. A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot egy magasabb falú tálban habverővel habosra keverem, egyesével hozzáadom a tojásokat is, sűrűsödésig verem a krémet.

3. Belekeverem az előzőleg már jól összetört sütőtök pürét és a vaníliás cukrot.

4. Egy másik tálban elkeverem a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaót, szódabikarbónát és a sót, amit aztán több lépésben hozzáadagolok a sütőtökös-tojásos krémhez.

5. A tésztát fellazítom egy kis tejjel, és sütőpapírral kibélelt, kis méretű tepsibe (vagy kenyérsütő formába) kanalazom. 180 fokos (gázsütő 3-as fokozat), előmelegített sütőbe teszem, kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.

6. A cukormázhoz a tojásfehérjét (nem túl kemény) habbá verem, hozzáadom az átszitált porcukrot. Habverővel 7 percen keresztül keverem, amíg sűrű, tejföl állagú nem lesz, végül hozzáadom a fahéjat is. Egy zacskóba kanalazom, aminek a sarkát kivágom, és gyors mozdulatokkal feldíszítem a süti tetejét.

A receptet továbbfejlesztve, ezt a tésztát el tudom képzelni egy csokikrémes torta piskótaalapjának is, valami jó kis csokiöntettel meglocsolva…

Egy újabb sütőtökös finomság, amiben rejtve marad a sütőtök íze, mégis sokkal finomabb lesz a süti tőle. Hogy miért? Mert a sütőtök miatt sűrű, omlós lesz a tészta. És annyira csokis…