Burgonyás, kelkáposztás hajdinatészta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 70 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, nyújtófa, reszelő, szűrő, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A lisztet és a sót egy tiszta munkalapra halmozzuk, a közepében mélyedést alakítunk ki. A vizet a mélyedésbe öntjük, majd 15-20 perc alatt sima és rugalmas tésztát gyúrunk.
2. A tésztából labdát formálunk, amit 30 percig pihentetünk.
3. Kinyújtjuk a tésztát a vékonyan belisztezett gyúródeszkán, és egycentis csíkokra, illetve azokat téglalapokra vágjuk. Főzés előtt pihentetjük.
4. A burgonyát és a kelkáposztát sós, forró vízben 15 percig főzzük.
5. Felolvasztjuk a vajat a fokhagymával, a zsályával és egy csipet sóval. Kidobjuk a fokhagymát és a zsályát a vajból.
6. A tésztát a burgonyás-kelkáposztás vízbe szórjuk, és 3-4 perc alatt al dente főzzük, miközben a zöldségek is teljesen megpuhulnak. Leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük.
7. A tésztát és a zöldségeket tányérokra helyezzük, megszórjuk sajttal, meglocsoljuk olvadt, ízletes vajjal. Frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd forrón tálaljuk.