Burgonyás, kelkáposztás hajdinatészta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 70 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, nyújtófa, reszelő, szűrő, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A rátéthez:
8 db hámozott, kockára vágott burgonya
½ fej finomra vágott kelkáposzta
15 dkg frissen reszelt fontina sajt
15 dkg vaj
12 és fél dkg frissen reszelt parmezán sajt
3 gerezd tört fokhagyma
1 ág friss zsálya
igény szerint víz
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tésztához:
30 dkg hajdinaliszt
1 csipet só
1 ¾ dl langyos víz
15 dkg fehér liszt

Elkészítés:

1. A lisztet és a sót egy tiszta munkalapra halmozzuk, a közepében mélyedést alakítunk ki. A vizet a mélyedésbe öntjük, majd 15-20 perc alatt sima és rugalmas tésztát gyúrunk.

2. A tésztából labdát formálunk, amit 30 percig pihentetünk.

3. Kinyújtjuk a tésztát a vékonyan belisztezett gyúródeszkán, és egycentis csíkokra, illetve azokat téglalapokra vágjuk. Főzés előtt pihentetjük.

4. A burgonyát és a kelkáposztát sós, forró vízben 15 percig főzzük.

5. Felolvasztjuk a vajat a fokhagymával, a zsályával és egy csipet sóval. Kidobjuk a fokhagymát és a zsályát a vajból.

6. A tésztát a burgonyás-kelkáposztás vízbe szórjuk, és 3-4 perc alatt al dente főzzük, miközben a zöldségek is teljesen megpuhulnak. Leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük.

7. A tésztát és a zöldségeket tányérokra helyezzük, megszórjuk sajttal, meglocsoljuk olvadt, ízletes vajjal. Frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd forrón tálaljuk.