TÖLTÖTT KALIFORNIAI PAPRIKA SPANYOL MÓDRA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, keverőtál, séfkés, szűrőlapát, tepsi, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, fonnyasztás, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, pirítás, sütés, töltés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A paradicsomszószhoz:
100 dkg durvára vágott paradicsom
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 szál karikára vágott póréhagyma
2 evőkanál méz
2 és fél dl száraz vörösbor
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A töltött kaliforniai paprikához:
20 dkg hosszúszemű fehér rizs
8 nagy kaliforniai paprika
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
7 és fél dl forró zöldségalaplé
4 db kockára vágott cukkini
1 fej finomra vágott hagyma
2 db kockára vágott paradicsom
1 szál karikára vágott póréhagyma
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
4 evőkanál szeletelt, pirított mandula
1 teáskanál őrölt kömény
4 evőkanál mazsola
1 teáskanál édes paprika
1 csipet sáfrány
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat).

2. Levágjuk 6 paprika tetejét, eltávolítjuk a magokat. A maradék két kaliforniai paprikát felkockázzuk.

3. A hagymát, a póréhagymát és a fokhagymát aranyszínűre pirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a paradicsomot, majd 10 percig főzzük.

4. A rizst és a sáfrányt is belekeverjük, azután felöntjük a forró alaplével. Sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Felforraljuk és 20 percig főzzük.

5. Belekeverjük a mandulát, a mazsolát, a cukkinit, a köményt és a paprikát.

6. A paradicsomszószhoz megfonnyasztjuk a póréhagymát az olajon. Hozzáadjuk a paradicsomot, a vörösbort és a mézet. Sózzuk, borsozzuk. Mintegy 15 percig főzzük. Félretesszük.

7. A rizses keveréket a paprikákba kanalazzuk, a tetejükön kissé megpúpozzuk. A paprikákat egymástól kis távolságban a tepsi aljára állítjuk. A paradicsomszószt a tetejükre kanalazzuk. 30-35 percig sütjük, amíg a paprikák meg nem puhulnak. Forrón tálaljuk.

A recept számos variációja ismert. Tölthetünk egyéb zöldségféléket is, például paradicsomot, cukkinit vagy hagymát. A cukkinit és a hagymát ajánlott 5 percig előfőzni.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

2 szál kockára vágott sárgarépa
2 db zellerszár
2 db paradicsom
2 szem szegfűszeg
1 teáskanál só
2 db babérlevél
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
25 dl víz
2 fej hagyma
1 csomó kisebb csokor petrezselyemzöld
6 szem fekete bors

1. Felmelegítjük az olajat egy nagy fazékban. Hozzáadjuk a szegfűszeggel megszúrt hagymát, a sárgarépát, a zellert, a paradicsomot, a petrezselymet, a borsot, a babérlevelet és a sót. 5 percig pároljuk.

2. Felöntjük vízzel, a fazekat félig lefedjük. 1 órán át főzzük a levest.

3. Fémszitán leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.