Rumos lekvárral töltött palacsinta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, palacsintasütő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: formázás, habverés, kikeverés, pihentetés, sütés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A palacsintához:
2 és fél dl tej
7 és fél dkg fehér liszt
4 db tojás
1 csipet só
3 evőkanál sótlan vaj
A serpenyő kenéséhez:
1 teáskanál vaj
A tálaláshoz:
1 és ¼ dl keményre vert tejszín
igény szerint friss áfonya
A töltelékhez:
37 és fél dkg piros ribiszkedzsem

vagy

37 és fél dkg ribiszkeíz
1 evőkanál rum

Elkészítés:

1. Elkészítjük a palacsintát. A lisztet és a sót tálba szórjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Óvatosan beleöntjük a tejet, és addig keverjük, amíg a tészta sima nem lesz. A tésztát 60 percig pihentetjük.

2. Teáskanálnyi vajjal kikenjük azt a serpenyőt, amelyben a palacsintát sütjük, és felmelegítjük. 2-3 evőkanálnyi tésztát jól szétterítünk a serpenyőben, hogy a palacsinta vékony legyen. Oldalanként 2 percig sütjük, amíg világos aranybarna nem lesz. Az összes palacsintát kisütjük, a vajat időnként pótoljuk. Az egymásra rakott, kész palacsintákat melegen tartjuk a meleg sütőben.

3. A lekvárt kis serpenyőbe öntjük, és alacsony hőfokon felmelegítjük. Belekeverjük a rumot.

4. A tejszínt kemény habbá verjük.

5. A palacsinta tetejét bekenjük a lekvárral. Félbehajtjuk, majd ismét félbehajtjuk, hogy háromszöget kapjunk. Tejszínhabbal és friss bogyós gyümölcsökkel díszítve azonnal tálaljuk.

A lekvárt helyettesíthetjük friss, szeletelt eperrel, a rumot pedig frissen facsart citromlével. Szórjuk meg porcukorral a palacsintát, és azonnal, melegen tálaljuk.