MAZSOLÁS, CSOKOLÁDÉS ÓRIÁS TALLÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hűtés, kikeverés, pihentetés, sütés
Adag: 2 tepsi (16 darab)
vagy
Elkészítés:
1. Egy tálban a vajat, porcukrot, barna cukrot, vaníliakivonatot kézi mixerrel közepes fordulatszámon krémessé keverjük. Hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük. A fordulatszámot alacsonyabb fokozatra vesszük, és óvatosan hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, sót. Kézzel belekeverjük a mazsolát, csokoládéchipseket. Összegyúrjuk.
2. Kb. 40 cm hosszú sütőpapírt vágunk. A tésztát a közepére helyezzük, és kb. 7 cm átmérőjű és 20 cm hosszú tésztahurkává tekerjük a papír segítségével. Az óriási „szaloncukor” két végét megtekerjük. 120 percre a hűtőszekrénybe rakjuk.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk.
4. A ,szaloncukrot” a papírból kibontjuk, és kb. 1 cm-es korongokra vágjuk. Az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 10 cm-re. Sütés előtt még 10 percre rakjuk a hűtőbe.
5. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütit hagyjuk a lezárt sütőben még 2-3 percig. Rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni.