MAZSOLÁS, CSOKOLÁDÉS ÓRIÁS TALLÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hűtés, kikeverés, pihentetés, sütés

Adag: 2 tepsi (16 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg lágy vaj
10 dkg barna cukor
7 és fél dkg mazsola
18 dkg keserű csokoládéchips
18 dkg félédes csokoládéchips
10 dkg porcukor
½ teáskanál vaníliakivonat
½ teáskanál víz
1 db tojás
½ teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
17 és fél dkg fehér liszt

vagy

17 és fél dkg univerzális liszt

Elkészítés:

1. Egy tálban a vajat, porcukrot, barna cukrot, vaníliakivonatot kézi mixerrel közepes fordulatszámon krémessé keverjük. Hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük. A fordulatszámot alacsonyabb fokozatra vesszük, és óvatosan hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, sót. Kézzel belekeverjük a mazsolát, csokoládéchipseket. Összegyúrjuk.

2. Kb. 40 cm hosszú sütőpapírt vágunk. A tésztát a közepére helyezzük, és kb. 7 cm átmérőjű és 20 cm hosszú tésztahurkává tekerjük a papír segítségével. Az óriási „szaloncukor” két végét megtekerjük. 120 percre a hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk.

4. A ,szaloncukrot” a papírból kibontjuk, és kb. 1 cm-es korongokra vágjuk. Az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 10 cm-re. Sütés előtt még 10 percre rakjuk a hűtőbe.

5. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütit hagyjuk a lezárt sütőben még 2-3 percig. Rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni.