Pulyka narancslekváros mázzal Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, keverőtál, léfacsaró, séfkés, serpenyő, szűrőbetétes párolóedény, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, hámozás, préselés, sütés, vízfürdő
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Az olajat és a vajat felmelegítjük egy nagy serpenyőben. A pulykát adagonként 5-8 perc alatt aranyszínűre és puhára sütjük. A húst tálra rakjuk, lefedjük, így melegen tartjuk.
2. A narancslekvárt, a narancslevet és az alaplevet a serpenyőbe öntjük. Sózzuk, borsozzuk. Közepes hőfokon gyöngyözve főzzük, időnként megkevergetjük, és körülbelül 5 perc alatt kissé besűrítjük.
3. Közben a spárgát gyöngyöző vízfürdő fölé helyezett kosárban 2-3 perc alatt puhára pároljuk.
4. A spárgát és a pulykahúst tálra helyezzük. A narancslekváros mázat a tetejére kanalazzuk, és forrón tálaljuk.
Csirke alapleves
1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.