Pulyka narancslekváros mázzal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, keverőtál, léfacsaró, séfkés, serpenyő, szűrőbetétes párolóedény, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, hámozás, préselés, sütés, vízfürdő

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 szelet pulykahús
1 és ¼ dl narancslekvár
3 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
 dl csirkealaplé
2 csomó spárga
3 evőkanál vaj
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az olajat és a vajat felmelegítjük egy nagy serpenyőben. A pulykát adagonként 5-8 perc alatt aranyszínűre és puhára sütjük. A húst tálra rakjuk, lefedjük, így melegen tartjuk.

2. A narancslekvárt, a narancslevet és az alaplevet a serpenyőbe öntjük. Sózzuk, borsozzuk. Közepes hőfokon gyöngyözve főzzük, időnként megkevergetjük, és körülbelül 5 perc alatt kissé besűrítjük.

3. Közben a spárgát gyöngyöző vízfürdő fölé helyezett kosárban 2-3 perc alatt puhára pároljuk.

4. A spárgát és a pulykahúst tálra helyezzük. A narancslekváros mázat a tetejére kanalazzuk, és forrón tálaljuk.

Csirke alapleves

75 dkg csirke farhát
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.