ALMÁS BATYU CALVADOSSZAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, fazék, lábas, magház eltávolító, sütő, sütőlap, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, flambírozás, formázás, hámozás, kimagozás, párolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk. Kis darabokra vágjuk, és serpenyőben, a felforrósított vajban a nádcukorral megpároljuk. Hagyjuk kihűlni.
2. A póréleveleket hosszában négy, kb. 15 cm hosszú csíkra vágjuk, három percig forrásban levő cukros vízben pároljuk. Lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni.
3. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A calvadosossal flambírozott palacsinták közepére kevés calvadosszal elkevert cukrászkrémet és ugyanolyan mennyiségű párolt almát rakunk. Ezután kis batyukká hajtogatjuk, a pórécsíkokkal összekötözzük és megszórjuk a cukorral.
4. A palacsintákat a sütőben három-öt percig melegítjük. Három-három batyut teszünk egy tányérra, és két-két kanál almaszorbettel forrón tálaljuk. Almafagylalttal is kínálhatjuk.
PALACSINTATÉSZTA
1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a tojást, a sót, a cukrot és az olvasztott vajat. A langyos tejjel lágy tésztává keverjük. Kb. 30 percig pihentetjük.
2. Serpenyőben kevés vajat forrósítunk a sütéshez. Mindig kis adagban tesszük bele a tésztát, és egyenletesen elosztjuk a serpenyő alján.
3, Addig sütjük, amíg a palacsinta alja megszilárdul és a tészta széle aranysárga lesz, ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
CUKRÁSZKRÉM
1. Kis lábosban jól összekeverjük a cukrot a tojássárgájával, majd beletesszük a lisztet és hozzáadjuk a vaníliapépet.
2. Hozzákeverjük a tejszínt, és kis lángon gyengén forraljuk, amíg a krém besűrűsödik, azután hűlni hagyjuk.