FŰSZERES, ALMÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: citromnyomó, kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg rizottórizs
2 db hámozott, kockára vágott alma
2 evőkanál tejszín
10 dl csirkehúsleves
3 evőkanál vaj
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
½ db citrom leve
1 dl száraz fehérbor
1 nagyobb fej finomra vágva hagyma
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
igény szerint forró víz
A tálaláshoz:
1 db szeletelt alma
A tetejére:
1 csipet édesnemes pirospaprika

Elkészítés:

1. Az almakockákat forró vízben 2 percig előfőzzük. Leszűrjük, és citromlevet meg bort öntünk rá. Az olajon és a vajon, közepes tűzön, a hagymát és a fokhagymát megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a rizst, és kevergetve 2 percig pirítjuk.

2. Hozzáöntjük a boros almakockákat, és ha a bor elpárolgott, állandó kevergetés mellett, decinként, a rizshez öntjük a levest, amíg a rizs 15-18 perc alatt puhára fő.

4. A rizshez keverjük a tejszínt és a parmezánt. A tetejére csipetnyi édesnemes paprikát szórunk, és almaszeletekkel díszítve azonnal tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

CSIRKEALAPLÉ

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.