„NEKEM ÍZLIK” MANDULAKRÉM Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, reszelő, séfkés, serpenyő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: cukorszirup készítése, darálás, forralás, hűtés, karamellizálás, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, tojás szétválasztása

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db felvert tojássárgája
20 dkg darált mandula
4 dl víz
17 és fél dkg porcukor
1 db reszelt héja citrom
1 késhegynyi fahéj

Elkészítés:

1. A darált mandulát serpenyőben zsiradék nélkül aranyszínűre (nem túl sötétre) pirítjuk, majd levesszük a tűztől.

2. A cukrot a vízzel áttetsző, sűrű sziruppá főzzük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a citromhéjat, a fahéjat és a pirított mandulát, szükség esetén egy kis vizet is öntünk hozzá.

3. Levesszük a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, és belekeverjük a tojássárgáját. A krémet újból felforraljuk. Átöntjük egy üvegtálba, és hagyjuk kihűlni. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.