ROSTON SÜLT BÁRÁNYBORDA MÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, grillrács, kenőecset, keverőtál, séfkés
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, kimagozás, préselés, zsírtalanítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 szelet bárányborda
A csípős sherrymártáshoz:
½ dl chiliszósz
2 evőkanál barna cukor
2 szál szeletelt újhagyma
½ dl szójaszósz
½ dl száraz sherry
2 gerezd zúzott fokhagyma
A fűszervajhoz:
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál összevágott kapor
1 evőkanál összevágott petrezselyemzöld
13 dkg margarin

vagy

13 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
A Provanszi mártáshoz:
1 kisebb fej összevágott vöröshagyma
6 szem kimagozott, összevágott olívabogyó
1 doboz konzerv paradicsompüré
2 evőkanál olívaolaj
¾ dl vörösbor
1 kiskanál oregánó
¼ dl víz

Elkészítés:

1. A hússzeleteket tálba fektetjük, és a kiválasztott mártást összeállítva ráöntjük.

2. A sherrymártáshoz a hozzávalókat összekeverjük, és minden hússzeletet megkenünk vele. A maradékot a sütéshez félretesszük.

3. A provanszi mártáshoz valókat tálban összekeverjük, és minden hússzeletet megkenünk vele. A maradékot a sütéshez félretesszük.

4. A fűszervajhoz a vajat vagy a margarint felolvasztjuk, és a többi hozzávalót belekeverjük. A hússzeleteket megkenjük, a maradékot félretesszük, és sütés közben ezzel kenegetjük a húst.

5. A húst forró rostra fektetve, a maradék mártással kenegetve, mindkét oldalán 3-5 percig sütjük.

A legjobb báránypecsenyét tavasszal élvezhetjük, mert a fiatal bárány húsa a legporhanyósabb.
Ezek a mártások halszeletek grillezéséhez is alkalmasak. A halat a mártással mindkét felén megkenjük. Alufóliába csomagolva, rostra vagy parázs közé fektetve, 10-15 percig sütjük.
Ha fiatal (tejes) bárányt veszünk, a combjából vágott szeleteket a fenti módon süthetjük.
A mártások közül választhatunk, hogy melyikkel akarjuk sütni.