TÖKÖS MARHARIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg darált marhahús
2 csomag előfőzött rizs
75 dkg hámozott, kockára vágott sütőtök
15 dkg reszelt parmezán sajt
25 dkg szeletelt gomba
1 csokor összevágott petrezselyemzöld
6 dkg vaj
1 fej karikára vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 és fél dl fehérbor
12 és fél dl víz
2 db csirkehúsleves-kocka

Elkészítés:

1. A hagymát meg a fokhagymát a vajban kevergetve puhára pároljuk.

2. A marhahúst beleforgatjuk, és kevergetve, erős lángon 4 percig sütjük, hogy a nedvességét elpárologja. Közben a húsdarabkákat villával szétbontjuk.

3. A rizst a tasakból kibontva beleszórjuk, 1 percig kevergetve sütjük, majd a borral leöntve 2 percig forraljuk. Utána 3 dl vízzel felengedve a húsleveskockát is belemorzsoljuk. Kis lángon, kevergetve, 2 percig pároljuk.

4. Apránként még vizet öntünk hozzá, a 2 cm-es kockákra vágott tököt meg a gombát is beleforgatjuk, és teljesen megpuhítjuk. Ha a levét elfőné, de a rizs még nem elég puha, még egy kevés vizet adunk hozzá.

5. A tűzről lehúzva a sajtot és a petrezselymet is belekeverjük. Azonnal tálaljuk.

A tasakos amerikai rizs a legjobb hozzá, de más szép, nagy szemű rizsből is kitűnő.