SZENTGYÖRGYHEGYI PALACSINTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, göngyölés, habverés, kikeverés, lerakás, reszelés, gyalulás, töltés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, belekeverjük és felfőzzük benne a diót, hozzáadjuk a citromhéjat, a mazsolát, és megkenünk vele, majd hengeresre felcsavarunk 11 palacsintát.
2. A kész palacsintákat kb. 3 centiméteres darabokra vágjuk.
3. Kivajazunk egy peremes tűzálló tálat, ráterítjük a megmaradt palacsintát, és szorosan egymás mellé erre állítgatjuk a kis palacsintahengereket.
4. 1 dl hideg tejben simára keverjük a lisztet, a tojások sárgáját, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és a megmaradt tejhez öntve, állandóan keverve felfőzzük. A krémet a palacsintákra öntjük.
5. A palacsintákat forró sütőben addig sütjük, amíg a krém megszilárdul.
6. Közben a megmaradt cukorral a tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
7. Amikor a krémes palacsinta megsült, a habot a tetejére simítjuk, és mérsékelt hőfokon sütjük tovább, amíg a teteje szilárd és aranysárga lesz.
PALACSINTATÉSZTA
1. A lisztet a tojással, sóval, (cukorral), tejjel (tej-szódavíz keverékkel) simára, csomómentesre keverjük (1-3.kép) .
2. A palacsintasütőt nagyon vékonyan bekenjük olajjal (ezt a műveletet minden egyes palacsinta sütése előtt megismételjük), beleöntünk egy tejmerőkanálnyi masszát (4. kép), a sütő ide-oda mozgatásával egyenletesen elterítjük, s nagy lángon a palacsintának először egyik, majd másik oldalát kisütjük.