FEKETE-ERDEI MEGGYTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kávéfőző, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, kikeverés, sütés, szitálás
Adag: 1 egész (10 szelet)
Elkészítés:
1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Tálba szitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.
2. Egy másik tálban habosra keverjük a puha vaj felét a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot, jól kikeverjük. A krémbe felváltva belekeverjük a száraz hozzávalókat és az írót.
3. Sütőpapírral kibélelünk két 20 cm átmérőjű tortaformát. A tésztát a két formába simítjuk és 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk. A papírt lehúzzuk és a tésztát teljesen kihűtjük.
4. A krémhez habosra keverjük a maradék vajat a porcukorral és a feketekávéval.
5. A tortákat vízszintesen kettévágjuk, az egyik lapot más desszerthez, például somlói galuskához használjuk fel. A maradék három lapot meglocsoljuk a cseresznyepálinkával.
6. Kettőt megkenünk a vajkrémmel és kirakjuk a lecsöpögtetett meggybefőttel. Ráhelyezzük a harmadik lapot, azután megkenjük a vanília kivonattal és cseresznyepálinkával ízesített, habbá vert tejszínnel.
7. A torta szélét habrózsákkal díszítjük, közepébe egy-egy szem meggyet nyomunk. Közepét csokoládéforgáccsal díszítjük.