MARHARAGU HOISINMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, mozsár, séfkés, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, kikeverés, lehabozás, zúzás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg darabolt daikon retek
¾ dl hoisin-szósz
100 dkg kockára vágott marhalapocka
2 teáskanál barna cukor
1 teáskanál tört szecsuáni bors
1 db csillagánizs
1 db szárított mandarinhéj
1 darabka 5 cm-es kasszia
¾ dl rizsbor
1 evőkanál finomra vágott fokhagyma
1 evőkanál friss, finomra vágott gyömbér
10 dl marhahúsleves
3 szál darabolt újhagyma
5 dkg szeletelt bambuszrügy
másfél evőkanál földimogyoró-olaj
9 dl víz
A díszítéshez:
néhány szál újhagyma

Elkészítés:

1. Nagyon forróra hevítjük a wokot, beleöntjük a földimogyoró-olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Négy adagban minden oldaláról megpirítjuk a húst (amely lehet más ragunak való marhahúsrészből is), adagonként 1-2 percig kevergetve sütjük, vagy amíg szép barna lesz. Kivesszük a wokból.

2. A gyömbért és a fokhagymát betesszük a wokba, és néhány másodpercig kevergetve sütjük. Felöntjük a levessel, a rizsborral, és a hoisinmártással, és beletesszük a kassziakérget, a mandarinhéjat, a csillagánizst, a szecsuáni borsot, a cukrot, a 3 cm vastag darabokra vágott daikont és a vizet, majd visszatesszük a húst is.

3. Felforraljuk, a leves felszínén összegyűlt habot lemerjük, majd takarékra téve 90 percig csendesen főni hagyjuk, időnként megkeverjük. Akkor kész, ha a hús megpuhult és a mártás kissé besűrűsödött. 5 perccel a főzés vége előtt beletesszük az újhagymát és a bambuszrügyet. Belekeverünk néhány csepp szezámolajat, és tetszés szerint újhagymával díszítjük. Rizzsel tálaljuk.

Tálalás előtt kivehetjük a léből a csillagánizst, a kassziakérget és a mandarinhéjat, de benne is hagyhatjuk, hogy a vendégeknek bemutassuk.

MARHAHÚSALAPLÉ

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.